שן עודפת אצל ילד – מה חשוב לעשות כשהיא מתגלית?

שן זו צומחת לעתים אצל ילדים. בפה תקני ישנן 32 שיניים, ואצל ילדים 28 שיניים כי הם עודם ללא שיני בינה. כאשר רופא השיניים מזהה שיש בפה של הילד 29 שיניים – משמע שיש בפיו שן עודפת. ברוב רובם של המקרים היא תצמח בלסת העליונה מקדימה, ממש במרכז בין ימין לשמאל הפה. מה עושים כשמגלים אותה?

מיטב רופאי השיניים ממליצים לעקור את השן העודפת בשלב צמיחתה המוקדם

המשמעות של העקירה הזו היא הכנסת הילד לניתוח עקירה כירורגי! זה נשמע צעד גדול ומדאיג מעט, אך מדאיג הרבה יותר לחכות לצמיחה המלאה של השן הזו, לעקור אותה בעקירה רגילה ועוד לספוג נזקים של עיקום השיניים השכנות בגללה. עקירה כירורגית נעשית באמצעות הרדמה כללית או הרדמה מקומית באזור הניתוח. לאחר שהילד הורדם, משתמשים בסכיני הפשלת חניכיים על מנת להגיע לשורש של השן, ולבסוף מנסרים אותה. לא לדאוג, שיירי הנסורת לא יישארו בפיו של המטופל, שיעבור חיטוי מלא לאחר גמר העקירה.

גילוי השן העודפת בפיו של הילד

השן מתגלית בפיו של הילד כאשר הוא מגיע עם הוריו לביקורת. היא יכולה להתגלות גם כאשר הוא חש עקצוצים ואפילו כאבים בחלל מסוים בפה. הגילוי – חשוב שיתבצע בשלבים הראשונים של התהליך ולכן מאד חשוב להקפיד על ביקורת שיניים לילדיכם. גילוי מוקדם מחליש את הסיכוי לנזק מהשן על יתר השיניים באמצעות קבלת החלטה מושכלת ומוקדמת לעקור אותה בעקירה כירורגית.

טיפים להורים שילדיהם עומדים לעבור או עברו עקירה כירורגית של שן עודפת

הסבירו לילדים שהכאב בטיפול זמני ונועד לסלק שן בעייתית שעלולה להזיק להם בעתיד. הבטיחו להם צ'ופרים לאחר שיעברו את ההליך. אם הם כבר עברו אותו, הזדהו עם הכאב שהם עוברים ברגעים אלו ממש. מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי משככי כאבים וכמובן להקפיד לקחת את האנטיביוטיקה.

תוצאות טיפול עקירת שן עודפת

ככל שהעקירה נעשתה בהליך כירורגי לפני שלב הצמיחה, התוצאה היא צמיחה רגילה ותקנית של כל יתר השיניים, כולל אלו שהיו סמוכות לעודפת. לעומת זאת, כאשר עוקרים שן עודפת בשלמותה, היא התהוותה ככזו על חשבון שיניים אחרות שככל הנראה כבר ניזוקו מנוכחותה. לכן, גם אם עקירה רגילה היא הליך יותר קצר ועם פחות טראומת כאב לילד, הנזקים של השן כשהייתה נוכחת בפה יהיו קשים לתיקון ועשויים להצריך כתרים ועבודת אורתודנטיה בשיניים שהיו סמוכות לה.